Telefon

Segítünk

+36 1 221 8930

Ajánlatkérés
A blokklánc technológia a reklámtárgyak piacán
2021. 01. 15.

Ha a blockchain-ről van szó, a legtöbben még mindig a bitcoin-ra és más kriptovalutákra gondolnak. Pedig az elosztott adatbázisok nem csak a pénzügyi szférát forradalmasíthatják. Cikkünk az AWARE™ eljárást ismerteti, amely garantálja, hogy a hitelesített termékek valóban rPET alapanyagokból készültek.

Ismerős Önnek, amikor egy márka termékei között a "bio", "fenntartható", "újrahasznosított', "környezetbarát', és hasonló címkékkel megkülönböztetett kollekciókat talál? Nos igen, olyannyira, hogy napjainkban el is felejtheti a sikeres értékesítést bárki, aki nem tud olyan termékeket felmutatni, amelyek az imént sorolt hívószavakkal vagy azokhoz hasonlókkal címkézhetők fel. De vajon a címke mögött - amelyen a legtöbb esetben jó másfélszeres ár is szerepel - van-e valódi, számonkérhető tartalom? Azaz valóban újrafelhasznált alapanyag, fair-trade vagy hasonló etikai elvek? Ön vette valaha a fáradtságot, hogy ellenőrizze a cégek állításait? Máris mondunk egy példát...

Képzeletbeli (!) reklámajándék forgalmazó versenytársunk katalógusában sűrűn látható "eco" címkés termékek minőségtanúsítványát szeretnénk megnézni. A termék ugyanis környezetbarát portékának van feltüntetve, bár alig valamivel drágább a hasonló, szinte azonos cikkeknél, 5-10 százalék lehet az árkülönbség első ránézésre. Keressük hát meg a tanúsításokra vonatkozó linket. Meg is van, valahol az oldal alján, apró betűkkel, de sebaj, ráklikkelünk. Mit találunk? Egy fejléces, hivatalos levélben tesz nyilatkozatot a vállalat vezérigazgatója arról, hogy a termék újrafelhasznált alapanyagokból készült, "eco-friendly". Szerinte...

Ennél már csak az a szemérmetlenebb, amikor a világon a legtöbb PET palackot használó, abban vizet közúton szállító, amúgy az elképzelhető legkörnyezetszennyezőbb kávézási szokásokat diktáló multi azzal döngeti a mellét, hogy semmi nem fontosabb számára ("Our Mission..."), mint a fenntarthatóság és az egészség.

Vagyünk egy mély levegőt, számoljunk el tízig... Gondolkodjunk! Ha a világot megváltoztatni nem is leszünk képesek a magunk kevés erejével, azért hülyének ne engedjük nézni magunkat! A valódi fenntarthatóság, a felelősség tényleges vállalása azzal kezdődik, hogy amit állítok, az ellenőrizhető, bizonyítható. Magyarul: a fenntarthatóság az átláthatósággal kezdődik. És itt jön a blokklánc szerepe, amely kiküszöbölhetővé teszi, hogy egy központi akarat (nevezzük hatalomnak, amely éppúgy lehet politikai mint gazdasági, de leginkább a kettő együtt) úgy hazudozzon össze-vissza, mint a vízfolyás. 

Az AWARE™ eljárás lényege, hogy a használt PET palackokat vagy az ipari pamuthulladékot egy bizonyos Global Recycled Standard szerint felaprítják, és az újrahasznosított alapanyaghoz AWARE™ nyomkövető nano-részecskéket kevernek, megfelelő összetételben. Ezen részecskék egységnyi területre eső mennyisége alkotja az alapanyag "ujjlenyomatát". Ezek után a fonalat az AWARE™ céleszközével, egy ügyes kis kézi szkennerrel ellenőrzik és kimutatják benne az ujjlenyomatot, ami a blockchain-en belül tokenek formájában tárolódik el. Minden kg AWARE™ ujjlenyomatot mutató fonál 1 tokent jelent, mintegy a fizikai fonál digitális ikerpárjaként. 

A fonalból lekötik a kész véganyagot, ami aztán különböző gyártókhoz kerül, akik ebből végterméket készítenek: ruhadarabokat, táskákat, egyebeket. Minthogy ezek a termékek az AWARE™ ujjlenyomatát tartalmazzák, ami - emlékezzünk csak a folyamat kezdetére - garantálja, hogy a végtermék újrahasznosított anyagból készült, hiszen az AWARE™ részecskéket a GRS szerint aprított PET és pamut maradékokba keveredtek bele. Így tehát a létrejövő árura egész nyugodtan ráírható, hogy újrafelhasznált alapanyagból készült, hiszen az erről kiállított tanúsítvány nem csupán egy papír. A szkennerrel bármikor ellenőrizhető, hogy az ujjlenyomatok érzékelhetők a terméken. És ezt ellenőrzik is!  Az AWARE™ ugyanis nyomonköveti az alapanyag útját, így a készterméket mindig újra szkennelik. Az adatok a blokkláncban, azaz egy megosztott adatbázisban, decentralizált formában tárolódnak, így azok nem manipulálhatók, viszont bármikor lekérdezhetők. 

Tanácsra lenne szüksége?
Segítünk! Telefonszám +36 1 221 8930

Mivel foglalkoznak?

Önökre szabjuk a reklám termékeinket!

<
>

Egyszerűen és gyorsan dolgozunk

Hogyan működik a gyakorlatban?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Felveszik velük a kapcsolatot, munkatársunk pedig 1 munkanapon belül visszahívja önöket és megbeszélik a projekt részleteit.

Tervezés

Tervezés

Egyeztetjük a megjelenítendő grafikát, majd részletes árajánlatot készítünk. Ennek megrendelése után munkatársaink látványtervet készítenek a gyártás előtt.

Kivitelezés

Kivitelezés

A tervek jóváhagyása után elvégezzük a munkát, minden logót, feliratot és egyéb grafikai elemet gondosan elhelyezünk a termékeken.

Kiszállítás

Kiszállítás

Az elkészült tárgyakat gondosan becsomagoljuk és a megbeszélt szállítási módon eljuttatjuk önökhöz.

Most aktuális

Hírek, újdonságok